Domēns – lietas, kuras Tu iespējams nezināji!

Domēns – lietas, kuras Tu iespējams nezināji!

Šodien tikai ļoti retos gadījumos pastāv tādi uzņēmumi, kuriem nav web lapas ar domēna vārdu. Domēna vārds ir uzņēmuma digitālā vizītkarte, kā arī kalpo kā zīmola identitātes veidotājs, padarot produktu vai pakalpojumu atšķirīgu mūsdienu piesātinātajā tirgū. Tas apstiprina to, ka domēns ir neatņemama biznesa ikdienas sastāvdaļa, kas palīdz veicināt redzamību digitālajā vidē un uzticamību pircēju un interneta lietotāju vidū.

Domēns veido Jūsu zīmolu

Lielākā daļa patērētāju informāciju meklē Google meklētājā, līdz ar to iesakām ikvienam uzņēmumam neierobežot sava uzņēmuma izaugsmes iespējas, reģistrējot domēna vārdu laicīgi. Tas palīdzēs veidot virtuālu komunikāciju ar lietotājiem, kā arī sekmēs konversiju rādītājus, ieinteresētajiem klientiem, kuri veiks pirkumu mājas lapā. Būtiski minēt, ka kvalitatīvi neuzturēts domēns var radīt potenciālu risku uzņēmumiem ilgtermiņā, piemēram, zaudējot klientus vai pat uzņēmuma digitālās vides identitāti! Pārliecināties, vai manu domēnu nevar locīt, angliskot vai tieši pretēji – latviskot – vai kā citādāk uzrakstīt?

Iekāp klienta kurpēs!

Ar pareizu un saprotamu domēna vārdu Jūs ļaujat tam strādāt zīmola labā! Lai nerastos lieks apjukums klientu vidū, iesakām “iekāpt” potenciālā klienta kurpēs, pārliecināties, vai pastāv iespēja, ka Jūsu potenciālais klients var uzrakstīt vai saprast domēna vārdu citādāk, nekā tas ir patiesībā. Gadījumos, kad pastāv liels risks esošajam un potenciālajam klientam sajaukt domēna nosaukumu, ierasta un ieteicama prakse ir papildus domēna iegāde. Šis risinājums aiztaupīs liekas raizes uzņēmumam, kas skar jautājumu – vai esošais un potenciālais klients var mani atrast? Aiztaupiet audio reklāmas laiku ar lieku tekstu “nosaukums jāraksta ar “c” nevis “k” vai nosaukums jāraksta ar “x” nevis “iks”. Pat ja Jums šis domēns nenoderēs – neatdodiet to konkurentam vai kādam, kas var graut Jūsu uzņēmuma reputāciju!

Ne vienmēr īsāks ir labāks!

Domēna vārda izrunāšanai un uzrakstīšanai ir jābūt ērtai un viegli saprotamai ikvienam lietotājam. Ne vienmēr īss un kodolīgs domēna nosaukums ir tas labākais. Ja ir garš uzņēmuma vai pakalpojuma nosaukums, bet vēlaties to saīsināt izmantojot abreviatūru – lieliski, bet papildus reģistrējiet arī pilnu nosaukumu! Dažreiz atcerēties četrus, loģiski izkārtotus vārdus ir vieglāk, nekā četrus neko neizsakošus burtus (ja vien neesat Valsts Ieņemumu Dienests).

Papildus iepriekšminētajam, ikvienam uzņēmumam, kas plāno iekarot ne vien Latvijas, bet arī Eiropas un pasaules tirgu, ieteicams stratēģiski pārdomāt, vai nav nepieciešams rezervēt web lapas domēnu arī tulkotā versijā?

Reģistrē .com!

Mūsdienās jau ir ļoti grūti atrast brīvu .com domēna vārdu, bet ja šāda iespēja tomēr pastāv – jāķer ciet! Kāpēc? Tas palīdzēs Jūsu zīmolam aktīvāk parādīties meklēšanas ierīču rezultātos, meklējot specifisku produktu vai pakalpojumu. Jo attālinātāks .com domēns no zīmola vai pakalpojuma/produkta, jo dārgāk būs to reklamēt. Lielākā daļa reklāmas aizies tam .com domēnam, kas precīzāk atbildīs pakalpojumam/produktam.

Domēns kā SEO reitinga cēlājs

Jo detalizētāk domēns apraksta biežāk meklēto atslēgvārdu, jo tas vērtīgāks kā SEO reitinga uzlabotājs. Domēns neraksturo pakalpojumu vai produktu? Reģistrē papildus domēnu!

Neaizmirsti apmaksāt rēķinu!

Neuzticiet domēna reģistrācijas un uzturēšanas tiesības trešajām personām – aģentūrām, darbiniekiem. Attiecības var mainīties, darbinieki var aiziet. Sekas var būt uzņēmumam graujošas!

Neaizmirsti apmaksāt rēķinu par domēna vārda pagarināšanu! Nereti domēna vārdi tikuši reģistrēti tik sen un vecām e-pasta adresēm, ka lietotājs nereti par to vispār aizmirst un tad pienāk brīdis, ka domēns ir atņemts un nonācis atkal tirgū! 

Reģistrēta preču zīme

Reģistrē savu preču zīmi! Gadījumā, ja Tavs domēns vai tam līdzīgs nonāks konkurentu rokās, lai viņiem nebūtu tiesības veikt līdzīgu uzņēmējdarbību. Iespējams, Tavam uzņēmumam ir tiesības uz jau esošu domēna vārdu? Konsultējies ar juristiem – ir gadījumi, ka uzņēmums var iegūt citam piederošu domēna vārdu vien tāpēc, ka ir reģistrējis savu preču zīmi.

Vai nozagts domēns ir vinnests loterijā?

Nereti jauni uzņēmumi, kas tikko ienāk tirgū “uzķer” kāda, jau esoša spēlētāja, “nepiesegto laukuma daļu” – brīvu, līdzīgu domēnu, ko viegli sajaukt ar konkurentu – un mēģina būvēt savu laimi uz tā rēķina. Bet, tas ne vienmēr ir vinnests loterijā! Bieži nākas secināt, ka jaunais spēlētājs strauji kļūst pamanāmāks par veco un šajā brīdī viņš sāk “barot” to, uz kā rēķina vēlējies iedzīvoties sākumā.

Vai varam palīdzēt ar domēna izvēli, administrēšanu vai mājas lapu izstrādi?

Mēs ar Jums sazināsimies

Lūdzu ievadiet vārdu!
Lūdzu ievadiet e-pasta adresi!
Lūdzu ievadiet tālruņa numuru!
Lūdzu ievadiet jautājumu!
Paldies! Jūsu pieteikums ir nosūtīts!
Sazinies ar mums, zvanot pa tel. +371 22011444 vai raksti uz info@mediaparks.lv